31 augustus 2011

SYLILSE-BLOG Drie, twee, één...ACTIE

Zeven uur ’s avonds. Nog snel even de make-up bijwerken en vooral zorgen dat we niet ‘glimmen’ onder de hitte van de cameralamp. Nog één keer de vragen doornemen die we van tevoren hebben ontvangen van de interviewster en dan gaan we op weg naar de studio.

Wacht nog ff een toiletbreak. Pfff... Dan laatste blik in de spiegel. Haren in model CHECK, make-up nog picobello CHECK, geen rok of blouse in onderbroek CHECK, glimlachstand aan CHECK. We kunnen…

Is het ons naar onze bol geslagen? Nee hoor, we hebben écht een televisieoptreden. Marleen Hansen, de presentatrice van een regionale zender in Midden-Limburg (OR6) las het artikel over passie en piemelbloemen in De Trompetter en werd nieuwsgierig.

Kwart voor acht. We worden voorzien van technische snufjes. Ho ho, meneer de technicus, kijk uit voor onze haren. Dadelijk is het een coupe ravage. Verdomd, de microfoontjes lijken een beetje op de steeltjes van piemelbloemen. We worden er een beetje lacherig van, maar dat kan ook van de spanning zijn. De eerste gasten gaan de studio in en wij zien op een scherm dat zij het er uitstekend van afbrengen.

Hmmm… misschien was één portje toch te weinig… Om deze zenuwen de baas te worden, is zwaarder geschut nodig…

Tien over acht. Een kort filmpje wordt getoond zodat wij ongemerkt aan de desk plaats kunnen nemen. Nou ja, plaatsnemen is een groot woord, we moeten STIL staan en dat valt voor Ilse niet mee (horen we achteraf van de cameraman).

Waar houden we nu onze handen? Naar beneden laten hangen of gevouwen voor de buik? Glimlachstand is nu al vermoeiend…drie, twee, één en ACTIE!


De vragen komen soepel uit Marleens mond. Wij doen niets liever dan praten over ons boek, maar met een camera erbij is het toch ineens wat lastiger.

Verdorie, wat zeg ik nu toch? Wel erg kort door de bocht. Nou, gelukkig kan Ilse het nog rechtbreien.


Ilse realiseert zich dat ze te snel praat, maar het tempo wil maar niet omlaag. Sylvia heeft moeite met de kijkrichting bepalen. Naar Ilse, Marleen, de camera, het publiek of toch maar een combinatie van deze dingen?


O shit, wat een tempo, we proberen zeven minuten in drie minuten te proppen. Sylvia, waarom kijk je naar het plafond? Ben je bang dat er een lamp omlaag komt of zo?


Maar het belangrijkste: we hebben na een minuut of zeven alles kunnen zeggen wat we wilden zeggen over het boek, onze schrijfambities en vriendschap. We hebben zelfs een humoristisch fragment voor kunnen lezen. Marleen vraagt of we nog een keer terug willen komen en natuurlijk willen we dat. Mits het natuurlijk te combineren is met de andere televisieoptredens die er nog komen
J.

Nieuwsgierig naar de uitzending? Deze wordt aanstaande zondag 4 september uitgezonden op OR6, vanaf 11.00 uur. Vanaf dinsdag 6 september is hij op internet terug te kijken (www.OR6.nl) en klik dan op tabblad ‘uitzending gemist’. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten