20 september 2012

Matroesjka (roman)

Deze week werd me gevraagd waar mijn volgende roman over gaat. Omdat ik dat niet in één zin kan zeggen (dat wordt nog oefenen...), heb ik er een samenvatting van gemaakt. 



Op een dag krijgt Fleur, hoofdpersoon in Matroesjka, een briefje van haar dochter Kim, die ze zestien jaar geleden als baby heeft afgestaan. Kim wil graag contact met Fleur én met haar vader, die nog onbekend is.

Fleur schrikt zó van dit bericht dat ze alles en iedereen in de steek laat en halsoverkop naar Denemarken, vertrekt, een land waar ze zelf als kind op vakantie is geweest.
Haar man, Ruben, denkt aanvankelijk dat Fleur een week op vakantie is. Als ze niet terugkomt, vallen zijn zekerheden weg. Beiden starten een intensieve zoektocht. Fleur gaat vanuit Denemarken, met hulp een vriendin in Nederland, op zoek naar de vader van haar dochter. Geen gemakkelijke klus want de zwangerschap is het gevolg geweest van een verkrachting als zeventienjarige. Hierbij waren verschillende mannen aanwezig en Fleur herinnert zich niet wie het waren. Haar vriendin weet nog wel met wie Fleur na het eindexamenfeest de stad in is gegaan en Fleur gaat ze één voor één opsporen in de hoop zo achter de volledige waarheid te komen.

Ruben blijkt zijn Fleur minder goed te kennen dan hij dacht, en hij gaat –na verloop van tijd met de hulp van een detective– op zoek naar aanwijzingen, met het doel zijn vrouw weer terug te vinden. Dan komt Kim op zijn pad. Zij begrijpt niet waarom haar moeder maar niet reageert op haar briefje en onderneemt zelf actie. Ze meldt zich bij Ruben, zogenaamd omdat er een bijlesafspraak zou zijn met Fleur. Ruben besluit dit meisje zelf les te gaan geven. Hij weet niet dat zij Fleurs dochter is, dit houdt ze angstvallig geheim. Het contact tussen hen wordt steeds intensiever.

Fleur komt terug naar Nederland omdat haar vader ernstig ziek wordt. Het contact met haar ouders wordt hersteld. Nog steeds meldt ze zich niet bij haar man. Ze slaagt er in om doelgericht dichter bij de waarheid te komen en hoopt zo vervolgens haar missie te kunnen vervullen: haar dochter verenigen met haar moeder én haar vader.
Met Ruben gaat het inmiddels alleen maar bergafwaarts en hij lijkt in een paar maanden tijd alles te verliezen wat hem lief is.
Wanneer Fleur denkt alle antwoorden te hebben, komt ze weer in contact met Ruben. Dan blijken de dingen alsnog behoorlijk anders dan verwacht en  volgt er een dramatische ontknoping.

Niets missen over Matroesjka? Klik dan op de link rechtsboven op deze pagina (FB pagina Matroesjka)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten